Amióta diétázok amit lehet mézzel édesítek. Ettől megromolhatnak a fogaim?
Válaszok
2012-3-16
Borka mondja:
Erre nem is gondoltam, pedig lehet, hiszen nagyon édes, bár az is igaz, hogy a méz egészséges. Mi is télen sok mézet fogyasztunk, mindenképpen szólok anyunak, hogy talán ezen is el kell gondolkozni.
Sziasztok! Mi is sok mézet használunk, és utána jártam a hatásainak. Nem rontja a fogakat. Valószínű, hogy másutt kell keresni az okot, ha szuvasodik a fogad. Lehet hogy egyoldalú fogyókúrát tartasz, érdemes sok zöldséget enni, amiben sok a kalcium. Persze feltétlenül járj rendszeresen fogászatra.
A méz nem hogy rontaná, hanem megóvja a fogakat a szuvasodástól. Édesítésre használd továbbra is. Én is azt javaslom feltétlenül menj el fogászatra, és ha rendbe teszik, rendszeresen ellenőriztesd.
Azért vigyázz a tejtermékeknél a zsírszegényet válaszd, a dió féléket is módjával ajánlom, ha fogyózol. Azt hallottam, hogy a kalcium hiány csontritkulást okoz, így lehet hogy a fogak egészségére is hat. Az biztos hogy D vitamin is kell a kalcium felszívódásához. D vitamint a szervezetben is képződik a napfény hatására, de a hal, mák tojás, tej, belsőségek is tartalmaznak.
1, méz okozhat-e fogszuvasodást: A méz antibakteriális hatását egy a mézben természetes formában előforduló fehérjének (glükóz-oxidáz, röv.: GOx) köszönheti. Ez a fehérje (más néven enzim) a mézben található glükóz átalakítása során lassú lebomlású hidrogén-perxidot (H2O2 ) állít elő, amely antibakteriális hatású, tehát védi a fogakat.
2, méz, mint édesítőszer használata okozhat-e fogszuvasodást: A GOx fehérje speciális körülményeket igényel ahhoz, hogy ez a folyamat végbe menjen: 40 celsiusnál nem magasabb hőmérséklet, illetve a méznél lúgosabb közeg. Azaz főzés, sütés hatására ez a fehérje kicsapódik, tehát az antibakteriális folyamat nem megy végbe, így a mézben található glükóz a GOx enzim nélkül a fogszuvasodást segíti elő.
Erre nem is gondoltam, pedig lehet, hiszen nagyon édes, bár az is igaz, hogy a méz egészséges. Mi is télen sok mézet fogyasztunk, mindenképpen szólok anyunak, hogy talán ezen is el kell gondolkozni.
Ez a válasz hasznos volt számodra?
LikeDislikeSziasztok! Mi is sok mézet használunk, és utána jártam a hatásainak. Nem rontja a fogakat. Valószínű, hogy másutt kell keresni az okot, ha szuvasodik a fogad. Lehet hogy egyoldalú fogyókúrát tartasz, érdemes sok zöldséget enni, amiben sok a kalcium. Persze feltétlenül járj rendszeresen fogászatra.
Ez a válasz hasznos volt számodra?
LikeDislikeMit javasoltok ami hatásos, miben van sok kalcium?
Ez a válasz hasznos volt számodra?
LikeDislikeA méz nem hogy rontaná, hanem megóvja a fogakat a szuvasodástól. Édesítésre használd továbbra is. Én is azt javaslom feltétlenül menj el fogászatra, és ha rendbe teszik, rendszeresen ellenőriztesd.
Ez a válasz hasznos volt számodra?
LikeDislikeSok kalcium van a sajtokban ,a tejtermékekben, a mákban, dióban, a parajban, soskában, a zöld zöldségekben, a banánban, narancsban.. az olajos halban.
Ez a válasz hasznos volt számodra?
LikeDislikeAzért vigyázz a tejtermékeknél a zsírszegényet válaszd, a dió féléket is módjával ajánlom, ha fogyózol. Azt hallottam, hogy a kalcium hiány csontritkulást okoz, így lehet hogy a fogak egészségére is hat. Az biztos hogy D vitamin is kell a kalcium felszívódásához. D vitamint a szervezetben is képződik a napfény hatására, de a hal, mák tojás, tej, belsőségek is tartalmaznak.
Ez a válasz hasznos volt számodra?
LikeDislikeKöszike az infokat.
Ez a válasz hasznos volt számodra?
LikeDislikeA kérdést érdemes két felé választani:
1, méz okozhat-e fogszuvasodást: A méz antibakteriális hatását egy a mézben természetes formában előforduló fehérjének (glükóz-oxidáz, röv.: GOx) köszönheti. Ez a fehérje (más néven enzim) a mézben található glükóz átalakítása során lassú lebomlású hidrogén-perxidot (H2O2 ) állít elő, amely antibakteriális hatású, tehát védi a fogakat.
2, méz, mint édesítőszer használata okozhat-e fogszuvasodást: A GOx fehérje speciális körülményeket igényel ahhoz, hogy ez a folyamat végbe menjen: 40 celsiusnál nem magasabb hőmérséklet, illetve a méznél lúgosabb közeg. Azaz főzés, sütés hatására ez a fehérje kicsapódik, tehát az antibakteriális folyamat nem megy végbe, így a mézben található glükóz a GOx enzim nélkül a fogszuvasodást segíti elő.
forrás:
http://en.wikipedia.org/wiki/Glucose_oxidase
http://www.airborne.co.nz/enzymes.shtml
Ez a válasz hasznos volt számodra?
LikeDislike